•   Безплатна доставка
    за поръчки над 100лв
  • #open-10:00:00#close-20:00:00#

Нямате продукти в кошницата.

← Още от Блога

Изящен Порцелан - произход, грижа и употреба

2013-03-19
Вижте още

 Порцеланът е многофункционална и доста атрактивна форма на керамика с множество приложения, както в декорацията, така и с практическа насоченост. 
 Но каква е историята на порцелана в западния свят?
 Откъде идва той и как се прави? 
 Защо е толкова ценен и полезен?

 

 Какво е Порцелан?
Порцеланът е особен вид керамика известни с нейното гладкост, блясък и частична полупрозрачност. Както всички керамики, порцеланът е изваян от глина и след това закален на висока температура и огън. Това което отличава порцеланът от другите видове керамики и му придава неговият уникален вид е, че е направен от глини богати на каолинит - гладък, финно-зърест минерал използван също и в производството на пасти за зъби и производство на хартия. Тази глина след това се изпичат при много високи температури, което й придава частично ефекта на стъклото. Стъклото е формирано именно благодарение на високото съдържание на силикат в каолинитните глини, тъй като силиката е минерал, който се използва за създаване на масово познатото ни стъкло. Не гланцираният порцелан има грапаво-матова структура, докато по-често ползваният и разпространен порцелан е гланцираният.


 История на порцелана
Производството на порцелан започва в Китай и до 17-ти век се предлага единствено в страната, от където произлиза. Именно поради тази причина, керамиката в англоговорящите страни е наричана "Chinaware", което в буквален превод означава "порцеланови изделия". Износът на китайски порцелан става толкова популярен, както в Европа, така и в Близкия изток, че хората от двата региона в крайна сметка се научили да го произвеждат и сами. Думата "порцелан" идва от италианската дума за "cowrie" - черупки, дадени на керамиката, заради приликата си с лъскавата, твърда и бяла повърхност на черупката.

 

 Употреба
Порцеланът има доста широка гама на употреба, от продукти за сервиране като - сервиз за хранене, чаша за чай, сет за кафе, тортен сервиз, кана или захарница, до фигурки, протези, ВиК и електрически тела. Порцеланът бързо придобива популярност и е доста ценен, благодарение на своите качества. Той е едновременно красив, топло устойчив е, електро- и влаго- непроводим, в допълнение към това и изключително лесно може да се моделира в почти всякаква необходима форма. Порцеланът остава и предпочитан материал за изработката на атрактивни и дълготрайни вани, мивки, тоалетни и всякакъв вид санитария, която се среща по магазините. Порцелан още откриваме и в редица сложни системи за осветление, като лампите за театрално осветление.

 

 Колекционерска стойност
Порцелановите скулптури са в основата на широка гама от уникални предмети, като началото се поставя още от древността. Много векове, стари парчета на китайската керамика и фигурки са ценни музейни експонати на редица частни и обществени колекции.

 

Грижа и поддръжка на вашите порцеланови изделия
Въпреки, че порцелана е достатъчно твърд за да бъде дълготрайно употребяван, той все пак е много крехък и податлив да се пръсне на множество парченца, когато падне или бъде ударен с нещо твърдо. Част от правилната грижа за порцелана изисква пазенето му на страна от домашни любимци или малки деца. Порцеланът също така е податлив на оцветяване, поради което е хубаво да се почиства с леко киселинни вещества, сода за хляб или белина, в зависимост от вида на петната.


Тук можете да разгледате нашите предложения за изделия от порцелан.

Автор: eleon.bg / 8775 прегледа