•   Безплатна доставка
    за поръчки над 100лв
  •   0888251570
  • #open-10:00:00#close-20:00:00#

Нямате продукти в кошницата.

← Още от Блога

Изящен Порцелан - произход, грижа и употреба

2013-03-19
Вижте още
  • Лампи Тифани / Tiffany - изкуство достъпно за всеки дом Лампи Тифани / Tiffany - изкуство достъпно за всеки дом

    Ако сте любител на естетиката или пък ценител на изяществото и лукса, то тази статия е именно за Вас. Представяме Ви Лампите Tiffany. Знаете ли, че Лампите Тифани са направени от разноцветни парченца стъкло, всяко от които има уникална форма. Малцина обаче, знаят, че Лампите Тифани са ...

    2017-11-13 06:23:00

 Порцеланът е многофункционална и доста атрактивна форма на керамика с множество приложения, както в декорацията, така и с практическа насоченост. 
 Но каква е историята на порцелана в западния свят?
 Откъде идва той и как се прави? 
 Защо е толкова ценен и полезен?

 

 Какво е Порцелан?
Порцеланът е особен вид керамика известни с нейното гладкост, блясък и частична полупрозрачност. Както всички керамики, порцеланът е изваян от глина и след това закален на висока температура и огън. Това което отличава порцеланът от другите видове керамики и му придава неговият уникален вид е, че е направен от глини богати на каолинит - гладък, финно-зърест минерал използван също и в производството на пасти за зъби и производство на хартия. Тази глина след това се изпичат при много високи температури, което й придава частично ефекта на стъклото. Стъклото е формирано именно благодарение на високото съдържание на силикат в каолинитните глини, тъй като силиката е минерал, който се използва за създаване на масово познатото ни стъкло. Не гланцираният порцелан има грапаво-матова структура, докато по-често ползваният и разпространен порцелан е гланцираният.


 История на порцелана
Производството на порцелан започва в Китай и до 17-ти век се предлага единствено в страната, от където произлиза. Именно поради тази причина, керамиката в англоговорящите страни е наричана "Chinaware", което в буквален превод означава "порцеланови изделия". Износът на китайски порцелан става толкова популярен, както в Европа, така и в Близкия изток, че хората от двата региона в крайна сметка се научили да го произвеждат и сами. Думата "порцелан" идва от италианската дума за "cowrie" - черупки, дадени на керамиката, заради приликата си с лъскавата, твърда и бяла повърхност на черупката.

 

 Употреба
Порцеланът има доста широка гама на употреба, от продукти за сервиране като - сервиз за хранене, чаша за чай, сет за кафе, тортен сервиз, кана или захарница, до фигурки, протези, ВиК и електрически тела. Порцеланът бързо придобива популярност и е доста ценен, благодарение на своите качества. Той е едновременно красив, топло устойчив е, електро- и влаго- непроводим, в допълнение към това и изключително лесно може да се моделира в почти всякаква необходима форма. Порцеланът остава и предпочитан материал за изработката на атрактивни и дълготрайни вани, мивки, тоалетни и всякакъв вид санитария, която се среща по магазините. Порцелан още откриваме и в редица сложни системи за осветление, като лампите за театрално осветление.

 

 Колекционерска стойност
Порцелановите скулптури са в основата на широка гама от уникални предмети, като началото се поставя още от древността. Много векове, стари парчета на китайската керамика и фигурки са ценни музейни експонати на редица частни и обществени колекции.

 

Грижа и поддръжка на вашите порцеланови изделия
Въпреки, че порцелана е достатъчно твърд за да бъде дълготрайно употребяван, той все пак е много крехък и податлив да се пръсне на множество парченца, когато падне или бъде ударен с нещо твърдо. Част от правилната грижа за порцелана изисква пазенето му на страна от домашни любимци или малки деца. Порцеланът също така е податлив на оцветяване, поради което е хубаво да се почиства с леко киселинни вещества, сода за хляб или белина, в зависимост от вида на петната.


Тук можете да разгледате нашите предложения за изделия от порцелан.

Автор: eleon.bg / 5819 прегледа