Пепелници и аксесоари за пури
Запали пурата
След като си отрязал пурата, тя вече е готова да бъде запалена. Най-добре ползвай газова запалка или кибрит. Най-правилно е да ползваш кибрит. Не употребявайте бензинови, защото така ще нарушите аромата на пурата, а за свещи не си и помисляй. Дръж кибрита в едната си ръка и я запали. С другата хвани пурата и я дръж на около 2 см от пламъка. Лапни пурата и започни леко да смучеш (е така е, смуче се) като въртиш пурата. Постарайте се пурата да не докосва пламъка. В зависимост от големината на пурата ще са ти необходими към 10-20 секунди, докато се запали, а понякога и по-дълго. Когато тютюнът започне да тлее и да излиза дим вече пурата е готова да бъде изпушена.
Наслади се на пурата
Вече пурата е запалена и е време да се насладиш на аромата и нейния вкус. На всеки 30-40 секунди върти пурата. НЕ гълтай дима, просто се наслади на вкуса и изплюй дима. Ако пушиш пурата прекалено бързо тя ще се нагрее и ще се разпадне, ако пък го правиш прекалено бавно тя ще загасне и ще трябва да я палиш постоянно. Не тръскай пурата в пепелника като цигара, а с въртеливи движения в пепелника премахвай излишната пепел.
Вторият най-важен фактор, за да бъде удовлетворението пълно е изборът на подходящото питие. Повечето питиета вървят с слабоароматни пури, но преминавайки към по-силни пури внимавайте пиенето ви да не е прекалено ароматно, за да не притъпява аромата на пурата. Най-добре изберете уиски, ром или коняк.
Пепелта
Опитайте се да задържите над 1 см от пепелта върху пурата. Това прави дима по-свеж. Ако задържите няколко сантиметра пепел, може да ви похвалят, но това не влияе на пушателните качества на пурата.
Изгасване
Не гасете пурата си в пепелника. Това ще доведе до неприятен мирис и ще направи боклук. Просто оставете запалената пура в пепелника и тя сама ще загасне. След това изчистете пепелника.
Ето още някои интересни факта за пурите -
С мирис на хаванска пура - някои интересни факти за пурите.