•   Безплатна доставка
    за поръчки над 100лв
  • #open-10:00:00#close-20:00:00#

Нямате продукти в кошницата.

← Още от Блога

С мирис на хаванска пура - някои интересни факти за пурите.

2013-02-01
Вижте още
  • Нестандартните идеи за подарък Нестандартните идеи за подарък

    О, ужас! Предстои ви бизнес събитие? Канени сте на рожден ден на шефа или годишнина от сватба? Трябва спешно да намерите подарък. И то не какъв да е, да не е отбиване на номера. Определено търсите различен и нестандартен подарък. Подарък който смайва и кара другите да завиждат. Е спокойно, попаднали сте на точното място.

    2017-06-10 15:23:00

В края на 15в., по време на своето пътешествие Колумб стигнал до бреговете на днешна Куба. Мислейки, че е достигнал Китай, италианецът пожелал да се срещне с китайския император и пратил двама от своите моряци да уредят това. Колумб също разпоредил да му се докладва всяка интересна случка от пребиваването им на сушата. По пътя си пратениците видели местните да “пият” дим от тлеещи тютюневи листа в навити царевични люспи. Rodrigo de Jerez се престрашил и опитал този странен ритуал като по този начин станал първия пушач европеец. Навикът бързо се разпространил сред другите моряци и на връщане към Европа те занесли чудното растение със себе си. Тук е момента да отбележа, че индианците не са пушили тютюн за удоволствие и наслада, нито пък са го приемали в малки дози по няколко грама (колкото има в пурите).

 

 Пушенето е бил ритуал, практикуван от шаманите и лечителите, при който са се приемали големи количества тютюн, което в последствие водело до халюцинации и привидения.

Естествено, европейците веднага откриват удоволствието в това да поемаш бавно малки количества тютюн и променят предназначението му от средство за извисяване на душата и доближаване до божественото, в средство за егоистична хедонистична наслада на сетивата.

 Избери качествената пура
Най-важното при избора на първата пура е да си вземеш една, на която да се упражняваш. Не си купувай цяла кутия преди да овладееш изкуството на пушенето на пури и тъй като има много видове и размери може да си избереш няколко единични бройки от най-близкия магазин за тютюневи изделия. Все пак не избирай от най-скъпите, за да не ги похабиш напразно. Хубавата пура е като отлежалото уиски, колкото по-старо толкова по-хубаво. Не се притеснявай да питаш продавачите за съвет. Те могат най-добре да ти разкажат кой вид пури от какъв тютюн са направени и колко време са отлежавали. Избери си пура с по-слаб аромат и вкус. Ако си вземеш силна пура е възможно да не ти понесе добре като се има предвид, че си все още начинаещ. Другият плюс е, че по-слабо ароматната пура е по-евтина и няма да е фатално, ако не я запалиш или отрежеш, както трябва. След като си си избрал пура, леко я опипай и провери дали има твърди или меки участъци различни от цялостната консистенция. Тази процедура е необходима, за да провериш дали тютюнът е добре изсъхнал и дали не е прекалено сух, за да може пурата да се пуши и това да доставя удоволствие.

Ако не притежаваш специална кутия за пури, не купувай повече, отколкото можеш да изпушиш в рамките на няколко дни. Кутиите се правят от специално дърво и са много скъп и луксозен аксесоар. Те са снабдени със специални устройства, които контролират влажността вътре. И все пак, ако нямаш кутия за пури, не вади пурите от целофана, ако има такъв.

 Отпускане
Основното и най-важното условие при пушенето на пури е това да бъде за удоволствие и да не се бърза.

 Отрежи пурата
Заострената част на пурата е частта която слагаш в устата си, но преди да го направиш трябва да отрежеш тази част от пурата. На ръчно направените пури се слага допълнително тютюнево листо в тази част, за да не се развие тютюна след като пурата стане годна за пушене. Не режи пурата преди да започнеш да я пушиш. Има 3 вида разреза и няколко вида резачки, но най-широко се употребява гилотината за пури. Слагаш пурата в гилотината и отрязваш края на заострената част като се опитваш да не режеш повече от 2-3 мм. от нея. Ако нямаш гилотина за пури най-добрият и примитивен начин е да отхапеш върха със зъби. Това е крайна мярка и никога не го прави със скъпи и качествени пури, защото в повечето случаи пурата е по-скъпа от гилотината, а от едно некачествено отрязване може тютюна да се развие и пурата да се прецака, разбираш ли. Най-добре да извършиш манипулацията с нож и дъска за рязане или с остра ножица. Ако пурата ти струва повече от 10 лева не я режи без гилотина.

 Има няколко резачи за пури:
-> Тип гилотина - срязва главата на пурата вертикално (най-добрият срез за въздушна циркулация).
-> Тип „V" - срязва V-образно главата на пурата.
-> Ножици - отрязва цялата глава.
-> Продупчване - прави отвор в края на пурата.


Изборът на резач за пури зависи от личните предпочитания на всеки пушач.
 Запали пурата
След като си отрязал пурата, тя вече е готова да бъде запалена. Най-добре ползвай газова запалка или кибрит. Най-правилно е да ползваш кибрит. Не употребявайте бензинови, защото така ще нарушите аромата на пурата, а за свещи не си и помисляй. Дръж кибрита в едната си ръка и я запали. С другата хвани пурата и я дръж на около 2 см от пламъка. Лапни пурата и започни леко да смучеш (е така е, смуче се) като въртиш пурата. Постарайте се пурата да не докосва пламъка. В зависимост от големината на пурата ще са ти необходими към 10-20 секунди, докато се запали, а понякога и по-дълго. Когато тютюнът започне да тлее и да излиза дим вече пурата е готова да бъде изпушена.

Наслади се на пурата
Вече пурата е запалена и е време да се насладип на аромата и нейния вкус. На всеки 30-40 секунди върти пурата. НЕ гълтай дима, просто се наслади на вкуса и изплюй дима. Ако пушиш пурата прекалено бързо тя ще се нагрее и ще се разпадне, ако пък го правиш прекалено бавно тя ще загасне и ще трябва да я палиш постоянно. Не тръскай пурата в пепелника като цигара, а с въртеливи движения в пепелника премахвай излишната пепел.

Вторият най-важен фактор, за да бъде удовлетворението пълно е изборът на подходящото питие. Повечето питиета вървят с слабоароматни пури, но преминавайки към по-силни пури внимавайте пиенето ви да не е прекалено ароматно, за да не притъпява аромата на пурата. Най-добре изберете уиски, ром или коняк.

Пепелта
Опитайте се да задържите над 1 см от пепелта върху пурата. Това прави дима по-свеж. Ако задържите няколко сантиметра пепел, може да ви похвалят, но това не влияе на пушателните качества на пурата.

Изгасване
Не гасете пурата си в пепелника. Това ще доведе до неприятен мирис и ще направи боклук. Просто оставете запалената пура в пепелника и тя сама ще загасне. След това изчистете пепелника.

Съхранение на пурите
Пурите трябва да се съхраняват при постоянна ниска температура при 50 % влажност. Те не обичат температурните промени. Препоръчва се кутия с овлажнител. Допълнителните кутии с пури могат да се съхраняват в студени, влажни помещения. Възможно е да се използват и хладилници, но пурите трябва да се поставят в отделен контейнер с леко навлажнена гъба, тъй като е известно, че хладилникът отнема от влагата на продуктите и ще изсуши незащитената пура.


Разгледайте нашите предложения за аксесоари за пури, голямото ни разнообразие от качествени кутии за пури /хумидори/, резачки, гилотини, пънчери, калъфи за пури и запалки.


Тук можете да разгледате нашите предложения за VIP аксесоари за пури.

Автор: eleon.bg / 4548 прегледа