Да се храним изискано и стилно по италиански !
-
Шахът на кратко или въведение в известната още като Кралската игра
Ако не знаете нищо за шаха, то може да искате да започнете с основните шахматни правила. Тук ще научите още за произхода и историята на шаха, как правилно да подреждате фигурите и дъската и така нататък ...
2013-01-18 15:27:00
Италианският стил и класа си личат винаги.
Голяма част от жителите на Ботуша сякаш имат вродено чувство за естетическото във всички варианти, където то може да намери приложение и отражение. Не случайно пословична е италианската маниерност, когато става въпрос за хранене. Сядането на масата при италианците е съпроводено от цялата изисканост на един ценен ритуал, наследяван с векове. Италианците са страстни привържeници на строгия и перфектен ред що се отнася до подреждане на чинии, чаши, вилици, ножове, салфетки или купи. Това далеч не означава обаче излишна педантичност, а по-скоро уважение и удоволствие за самата домакиня.
Италианският специалист по етикеция на храненето Никола Сантини съветва нареждането на чиниите на масата да започва от поставката-поднос под тях. Тя не трябва да се маха през цялата вечеря която не трябва да бъде отмествана изобщо по време на яденето. Върху нея се поставя по-плоската чиния, а след това и по-дълбоката.
Следвайки строгия италиански етикет на масата не бива да заобикаляте едно основно правило - това, което се яде е вляво, а това което се пие е вдясно. Друг важен момент е при ползването на приборите – колкото и да са те, винаги трябва да се започва от най-външния към най-вътрешният. Един интересен маниер в Италия е, когато се пие вино, винаги устата да се забърсва в кърпа или салфетка, преди и след всяка глътка.
аксесоари за КУХНЯТАДобрите маниери, възпитанието и културата

За какво ни служи етикетът на масата?
Приборите за хранене

При правилата за европейска етикеция ножът се държи постоянно в дясната ръка, вилицата - в лявата и съответно с лявата ръка по време на храненето късчетата се поднасят към устата, като всяка хапка се отрязва поотделно.
От дясната страна на чиниите се поставя ножът, който задължително е обърнат с острието към тях. До него лежи и лъжицата. В лява посока от чиниите се нареждат максимум две вилици, в зависимост от това какво е менюто. Също тук се поставя салфетка, сгъната на триъгълник или правоъгълник, като шармантни форми на декорация не са добре дошли. Ножчето и лъжичката за десерта трябва да сочат с главите си надясно, като се поставят над горната част на чиниите. Приборите за хранене се държат по такъв начин, че палците да не се докосват до острието на ножа и до зъбците на вилицата. При завършване на храненето приборите се поставят върху чинията успоредно един до друг, така че дръжките им да сочат приблизително дясната ви ръка, ако си представим, че чинията е точно пред вас. Острието на ножа трябва да е обърнато наляво, а вилицата – с изпъкналата страна нагоре. Това е сигнал за сервитьора, че сте приключили с храненето.
Не на клечките за зъби!

Автор: eleon.bg / 4354 прегледа