•   Безплатна доставка
    за поръчки над 100лв
  • #open-10:00:00#close-20:00:00#

Нямате продукти в кошницата.

← Още от Блога

Да се храним изискано и стилно по италиански !

2013-02-13
Вижте още
  • Изкуството да се пие вино Изкуството да се пие вино

    Ако вече сте част от бизнес елита или често присъствате на мероприятия, които неизбежно включват вино, трябва да сте запознати с основните правила при употребата на тази елегантна напитка. Ето някои съвети за етиката при консумация на вино.

    2013-01-30 15:27:00

 Италианският стил и класа си личат винаги.

Голяма част от жителите на Ботуша сякаш имат вродено чувство за естетическото във всички варианти, където то може да намери приложение и отражение. Не случайно пословична е италианската маниерност, когато става въпрос за хранене. Сядането на масата при италианците е съпроводено от цялата изисканост на един ценен ритуал, наследяван с векове. Италианците са страстни привържeници на строгия и перфектен ред що се отнася до подреждане на чинии, чаши, вилици, ножове, салфетки или купи. Това далеч не означава обаче излишна педантичност, а по-скоро уважение и удоволствие за самата домакиня.

Да се храним изискано Италианският специалист по етикеция на храненето Никола Сантини съветва нареждането на чиниите на масата да започва от поставката-поднос под тях. Тя не трябва да се маха през цялата вечеря която не трябва да бъде отмествана изобщо по време на яденето. Върху нея се поставя по-плоската чиния, а след това и по-дълбоката.

Следвайки строгия италиански етикет на масата не бива да заобикаляте едно основно правило - това, което се яде е вляво, а това което се пие е вдясно. Друг важен момент е при ползването на приборите – колкото и да са те, винаги трябва да се започва от най-външния към най-вътрешният. Един интересен маниер в Италия е, когато се пие вино, винаги устата да се забърсва в кърпа или салфетка, преди и след всяка глътка.

аксесоари за КУХНЯТА

Добрите маниери, възпитанието и културата

Добрите маниери, възпитанието и културата са добре известни термини, които не са изгубили значението си с времето. Все още е важно познаването на етикета, без значение дали сте на бизнес среща или на вечеря с приятели. Добрите маниери не са изкуствен ритуал, оставен като наследство от древна епоха. Те са традиция, практична и невероятно полезна в съвременния свят, способност за подобаващо поведение във всяка ситуация.

 

Впечатлението, което правим на околните по време на хранене, често влияе на оценката им за нас. Освен това, познавайки правилата за правилно поведение на масата, имаме по-голяма самоувереност и по-голяма свобода. Ако се замисляме коя вилица или кой нож са предназначени за дадено ястие или как да изядем тъй нареченото „трудно ястие”, не сме в състояние да се концентрираме върху темата на разговор и се чувстваме объркани. Затова е добре да научим правилата от етикета на масата, за да избегнем критични ситуации, да се чувстваме по-уверени във всяка компания.

За какво ни служи етикетът на масата?

аксесоари за КУХНЯТА

Приборите за хранене

Приборите за хранене Съществуват два етикета за поведение на масата за хранене – европейски и американски. При американските правила за етикеция, след като се нареже месото на един голям или няколко по-малки къса, вилицата се прехвърля в дясната ръка, ножът се оставя на края на чинията, а свободната, в случая лява ръка, на коляното.
При правилата за европейска етикеция ножът се държи постоянно в дясната ръка, вилицата - в лявата и съответно с лявата ръка по време на храненето късчетата се поднасят към устата, като всяка хапка се отрязва поотделно.

От дясната страна на чиниите се поставя ножът, който задължително е обърнат с острието към тях. До него лежи и лъжицата. В лява посока от чиниите се нареждат максимум две вилици, в зависимост от това какво е менюто. Също тук се поставя салфетка, сгъната на триъгълник или правоъгълник, като шармантни форми на декорация не са добре дошли. Ножчето и лъжичката за десерта трябва да сочат с главите си надясно, като се поставят над горната част на чиниите. Приборите за хранене се държат по такъв начин, че палците да не се докосват до острието на ножа и до зъбците на вилицата. При завършване на храненето приборите се поставят върху чинията успоредно един до друг, така че дръжките им да сочат приблизително дясната ви ръка, ако си представим, че чинията е точно пред вас. Острието на ножа трябва да е обърнато наляво, а вилицата – с изпъкналата страна нагоре. Това е сигнал за сервитьора, че сте приключили с храненето.

Не на клечките за зъби!

Не на клечките за зъби! Правилата на добрия тон изключват използването на клечка за зъби. Ако все пак имате такава необходимост, трябва да изчакате удобен момент – например между сервирането на ястията, извинете се на останалите и станете от масата. Знаенето на основните и прости правила за добрите маниери на поведение и етикеция при хранене ще ви помогне да избегнете неудобните ситуации. аксесоари за КУХНЯТА

Автор: eleon.bg / 4504 прегледа