Първите открити сведения за отглеждане на кафе са за района на Етиопия, жителите на който са забелязали ободряващия ефект на това растение. Но за тях понятието “чаша кафе” не е съществувало, тъй като по онова време кафето не се е пиело, а се е ядяло. Зърната кафе са се запържвали в затоплена мазнина и са с предлагали като мезе.
Заслугата за появата на кафето в Европа, а оттам и в останалата част на света е изцяло на арабите, които първи са започнали да експортират екзотичната стока на Стария континент. Напитката се е харесала веднага на повечето европейци, въпреки че е имало и недоброжелатели - църквата примерно по онова време е била причислила пиенето на кафето към смъртните грехове.
Едни от най-изтъкнатите експерти по кафето са италианците. Италианците са луди по кафето. Силното черно кафе, приготвено с еспресо машина, е повторение
на техния топъл южен темперамент. Пиенето на кафе се превръща в страст, наслада, традиция. Ето затова аксесоарите съпътстващи пиенето на кафе са изключително важни. Точният и правилен подбор на сервиз за кафе или чаша за кафе, както и захарница и каничка за мляко, допринасят изключително много за пълната наслада.
Когато в Китай са започнали да използват порцеланови чайници и купи при техните церемонии за пиене на чай, европейските търговци започват да внасят тези изделия заедно с хубавия чай. Популярността на ритуала за пиене на чай в порцеланови чаши започва да нараства бързо сред богатите. Тъй като колекционирането на китайски порцелан се превръща в голям и процъфтяващ бизнес, някои китайски предприемачи решават да произвеждат порцеланови комплекти за Европа. Тогава английските занаятчии започват да копират някои от дизайните произведени в Китай. Така в района Staffordshire стартира
производството на фин порцелан. Появяват се водещите имена в бранша като Wedgwood, Spode и Lancaster.
Производството на порцелан започва в Китай и до 17-ти век, е единствено изнесени в тази страна от където и произлиза. Именно поради тази причина, керамиката в англоговорящите страни е наричана "Chinaware", което в буквален превод означава "порцеланови изделия". Износът на китайски порцелан става толкова популярен, както в Европа, така и в Близкия изток, че хората от двата региона в крайна сметка се научили да го произвеждат и сами. Думата "порцелан" идва от италианската дума за "cowrie" - черупки, дадени на керамиката, заради приликата си с лъскавата, твърда и бяла повърхност
на черупката.
Отдавна също така е известно, че кофеинът стимулира дейността на централната нервна система, увеличава работоспособността и подобрява работата на мозъка. Така например 1 до 2 чаши кафе дневно помагат за добрата концентрацията и настройването на “работна вълна”. Преобладава обаче мнението, че този негов
ефект е налице само ако не пием кафето на гладен стомах (в противен случай неговият ефект е противоположен).
Друго полезно свойство което се преписва на кафето е неговата способност да се справя с лошото настроение. Благодарение на съдържанието си на серотонин
“хормона на щастието”, кафето се смята за един от най-добрите антидепресанти. Според някои изчисления, 1 чаша кафе дневно гарантира почти 2 пъти
намаляването на риска от депресия.
Повече за порцелана можете да прочетете тук: Изящен Порцелан - произход, грижа и употреба
Заслугата за появата на кафето в Европа, а оттам и в останалата част на света е изцяло на арабите, които първи са започнали да експортират екзотичната стока на Стария континент. Напитката се е харесала веднага на повечето европейци, въпреки че е имало и недоброжелатели - църквата примерно по онова време е била причислила пиенето на кафето към смъртните грехове.
Едни от най-изтъкнатите експерти по кафето са италианците. Италианците са луди по кафето. Силното черно кафе, приготвено с еспресо машина, е повторение
на техния топъл южен темперамент. Пиенето на кафе се превръща в страст, наслада, традиция. Ето затова аксесоарите съпътстващи пиенето на кафе са изключително важни. Точният и правилен подбор на сервиз за кафе или чаша за кафе, както и захарница и каничка за мляко, допринасят изключително много за пълната наслада.
Когато в Китай са започнали да използват порцеланови чайници и купи при техните церемонии за пиене на чай, европейските търговци започват да внасят тези изделия заедно с хубавия чай. Популярността на ритуала за пиене на чай в порцеланови чаши започва да нараства бързо сред богатите. Тъй като колекционирането на китайски порцелан се превръща в голям и процъфтяващ бизнес, някои китайски предприемачи решават да произвеждат порцеланови комплекти за Европа. Тогава английските занаятчии започват да копират някои от дизайните произведени в Китай. Така в района Staffordshire стартира
производството на фин порцелан. Появяват се водещите имена в бранша като Wedgwood, Spode и Lancaster.
Производството на порцелан започва в Китай и до 17-ти век, е единствено изнесени в тази страна от където и произлиза. Именно поради тази причина, керамиката в англоговорящите страни е наричана "Chinaware", което в буквален превод означава "порцеланови изделия". Износът на китайски порцелан става толкова популярен, както в Европа, така и в Близкия изток, че хората от двата региона в крайна сметка се научили да го произвеждат и сами. Думата "порцелан" идва от италианската дума за "cowrie" - черупки, дадени на керамиката, заради приликата си с лъскавата, твърда и бяла повърхност
на черупката.
Отдавна също така е известно, че кофеинът стимулира дейността на централната нервна система, увеличава работоспособността и подобрява работата на мозъка. Така например 1 до 2 чаши кафе дневно помагат за добрата концентрацията и настройването на “работна вълна”. Преобладава обаче мнението, че този негов
ефект е налице само ако не пием кафето на гладен стомах (в противен случай неговият ефект е противоположен).
Друго полезно свойство което се преписва на кафето е неговата способност да се справя с лошото настроение. Благодарение на съдържанието си на серотонин
“хормона на щастието”, кафето се смята за един от най-добрите антидепресанти. Според някои изчисления, 1 чаша кафе дневно гарантира почти 2 пъти
намаляването на риска от депресия.
Повече за порцелана можете да прочетете тук: Изящен Порцелан - произход, грижа и употреба