Заострената част на пурата е частта която слагаш в устата си, но преди да го направиш трябва да отрежеш тази част от пурата. На ръчно направените пури се слага допълнително тютюнево листо в тази част, за да не се развие тютюна след като пурата стане годна за пушене. Не режи пурата преди да започнеш да я пушиш. Има 3 вида разреза и няколко вида резачки, но най-широко се употребява гилотината за пури. Слагаш пурата в гилотината и отрязваш края на заострената част като се опитваш да не режеш повече от 2-3 мм. от нея. Ако нямаш гилотина за пури най-добрият и примитивен начин е да отхапеш върха със зъби. Това е крайна мярка и никога не го прави със скъпи и качествени пури, защото в повечето случаи пурата е по-скъпа от гилотината, а от едно некачествено отрязване може тютюна да се развие и пурата да се прецака. Най-добре да извършиш манипулацията с нож и дъска за рязане или с остра ножица. Ако пурата ти струва повече от 10 лева не я режи без гилотина.
Има няколко резачи за пури:
-> Тип гилотина - срязва главата на пурата вертикално (най-добрият срез за въздушна циркулация).
-> Тип „V" - срязва V-образно главата на пурата.
-> Ножици - отрязва цялата глава.
-> Продупчване - прави отвор в края на пурата.
Изборът на резач за пури зависи от личните предпочитания на всеки пушач.
Повече за пурите, аксесоарите за пури и ритуалите за тяхното ползване, можете да прочетете тук: някои интересни факти за пурите
Има няколко резачи за пури:
-> Тип гилотина - срязва главата на пурата вертикално (най-добрият срез за въздушна циркулация).
-> Тип „V" - срязва V-образно главата на пурата.
-> Ножици - отрязва цялата глава.
-> Продупчване - прави отвор в края на пурата.
Изборът на резач за пури зависи от личните предпочитания на всеки пушач.
Повече за пурите, аксесоарите за пури и ритуалите за тяхното ползване, можете да прочетете тук: някои интересни факти за пурите