Кои вина се нуждаят от аериране?
Червени вина с по-високи танини – каберне, повечето сериозни зинфандели, разбира се вината от Бордо, доста от италианските вина. Това е така, защото при аерирането танините се смекчават и вината стават по-меки.
Колко продължава това?
Колкото по-младо и таниново е виното, толкова повече се нуждае от аериране. Най-общо правилото е - младите танинови вина се представят доста по-добре след 1 час в декантера.
Когато нямате толкова време, на помощ идва електрическия аератор за вино. Поставете го в отворена бутилка вино, натиснете бутона и изчакайте една минута, за да завърши процеса на аериране. В резултат на този процес ще получите невероятен вкус на виното.
Червени вина с по-високи танини – каберне, повечето сериозни зинфандели, разбира се вината от Бордо, доста от италианските вина. Това е така, защото при аерирането танините се смекчават и вината стават по-меки.
Колко продължава това?
Колкото по-младо и таниново е виното, толкова повече се нуждае от аериране. Най-общо правилото е - младите танинови вина се представят доста по-добре след 1 час в декантера.
Когато нямате толкова време, на помощ идва електрическия аератор за вино. Поставете го в отворена бутилка вино, натиснете бутона и изчакайте една минута, за да завърши процеса на аериране. В резултат на този процес ще получите невероятен вкус на виното.