•   Безплатна доставка
    за поръчки над 100лв
  •   0888251570
  • #open-10:00:00#close-20:00:00#

Нямате продукти в кошницата.

← Още от Блога

Шахът на кратко или въведение в известната още като Кралската игра

2013-01-18
Вижте още
  • Изящен Порцелан - произход, грижа и употреба Изящен Порцелан - произход, грижа и употреба

    Производството на порцелан започва в Китай и до 17-ти век, е единствено изнесени в тази страна от където и произлиза. Именно поради тази причина, керамиката в англо-говорящите страни е наричана "Chinaware", което в буквален превод означава "порцеланови изделия". Износът на китайски порцелан става толкова популярен, както в Европа, така и в Близкия изток

    2013-03-19 15:26:00

 Шахът или известен още като Кралската игра, се е развил през вековете разпространявайки се от Далечния изток / откъдето произхожда всъщност / през Средния Изток, чак до Европа.

 Най-ранната форма на шаха като игра, е измислена в Китай през 204-203 г.пр.хр. от Хан Ксин, военен лидер, като занимание за войската по време на един зимен лагер.

Променяна е много през вековете, но съвременната форма на международния шах – още известна като Западен шах или ортодоксален шах остава непроменен през последните 400 години.

 

 Основи на шаха.
Шахът е стратегическа игра за двама играчи и се играе на карирана дъска с размери 8х8 квадрата и 32 фигури - 16 бели и 16 черни. Всеки играч контролира армия от фигурки - шах-войници, които в началото на играта са разположени по указания начин. Буквите и цифрите около на дъската на диаграмата указват координатите, използвани за записване на играта с алгебрични знаци.

 

 Цел на играта.
Още в началото на играта се избира кой от играчите да контролира белите фигурки и кой черните. Целта на играта е да се превземе Царят на отсрещния играч. Това превземане всъщност никога не може да бъде напълно извършено, но веднъж Царят бъде ли атакуван и стане невъзможно да се избегне превземането се казва, че той е в състояние “шах-мат”, и играта приключва.

 

 Започване на играта
Сложете шахматната дъската за игра така, че всеки от играчите да има в долният десен ъгъл бяло (или светло) на цвят квадратче. Шахматните фигури се подреждат така, че на вторият ред да е изпълнен с пешки. Топовете в ъглите, а след това конете последвани от рицарите до тях и накрая остават царят и кралицата. С изключение на царят и царицата, всички останали фигури винаги се подреждат по един и същи начин, докато тяхното подреждане зависи от с кои фигури /бели или черни/ играете. Правилото за поставянето на цар и царица е следното - бяла царица на бяло поле, черна царица на черно поле, а останалото поле е за царя.


Правото на първи ход има винаги играчът с белите фигури. Поради тази причина, играчите обикновено решават кой ще играе с белите фигури още преди започване на играта, като хвърлят монета или като един играч познае цвета на скритата фигура в ръката на друг играч. Всеки играч има право на един ход, като се редуват. 

 

 Как шахматни фигури се движат
Всяка от 6 различни фигури се движи по различен начин, като никоя от тях /с изключение на коня/ не могат да прескачат фигури, без да заемат мястото им.

 Царят
е най-важната фигура, но същевременно и е един от най-слабите, поради което всички останали го охраняват и играта продължава докато един от играчите не залови противниковият цар. Царят може да се движи само по едно квадратче във всяка от посоките - нагоре, надолу, настрани и по диагонал.

 Кралицата
е най-силната фигура. Тя може да се движи във всяка една права посока - напред, назад, настрани или диагонално - доколкото е възможно. И както при всички фигури, ако кралицата залови противникова фигура, то следва на ход противника.

 Топа
може да се движи колкото иска, но без по диагонал. Топа е особено мощна фигура, особено когато двата топа са в комбина и се пазят един друг.

 Офицерът
може да се движи колкото си поиска, но за разлика от топа тук е само по диагонал. Офицерите също като топовете работят добре заедно, защото обхващат слабостите на другите фигури.

 Конете
се движат по много различен начин от другите фигури - два квадрата в една посока, а след това още един ход под 90 градусов ъгъл, точно както формата на "L". Конете са единствените фигури, които могат да прескачат свои и противникови фигури.

 Пешките
са необичайни, защото те се движат по един начин, а могат да пленяват по друг начин. Те могат да се движат само напред, а пленяват по диагонал. Пешките могат да се движат само напред и само по един квадрат, с изключение само на първия ход на всяка от тях, когато могат да се предвижат с две полета напред. Те никога не могат да се движат или да пленяват назад. Ако има друга фигура директно пред пешката, то тя не може да продължи своя ход, но може все още да пленява диагонално.

 

Основната стратегия - Има четири прости неща, които всеки шахматист трябва да знаете:
№ 1 Защитете своя цар - Закарайте царят в ъгъла на дъската, където той обикновено е в по голяма безопасност. Осъществете рокадата възможно най-бързо. Не забравяйте, че няма значение колко сте близо да матирате противника си, ако вашият собствен цар не е защитен добре!
№ 2 Не даваме - не позволявайте с лекота да отнемат някоя от фигурите ви! Всяка фигура е ценна и може да спечели играта. Има една лесна система, която повечето играчи използват за да следите относителната стойност на всяка шахматна фигура:
-> Пешка е на стойност 1
-> Кон и Офицер са на стойност 3
-> Топът е на стойност 5
-> Кралица е на стойност 9
-> Царят е безкрайно ценно
В края на играта тези точки не означават нищо - това е просто една система, която може да използвате за да вземате решения докато играете, дали размяната на фигури е във ваша полза или ощърб и дали преобладавате на полето или не.

№ 3 Контролирай центъра - трябва да се опитате и да контролирате центъра на дъската с фигури и пешки. Ако можете да контролирате центъра, ще имате повече място за движение на фигурите и ще затрудните опонента си да намери добри квадрати за неговите фигури.
№ 4 Използвайте всичките си фигури - никоя от фигурите не ви помага за победата, ако ги държите на първа линия. Опитайте и развийте играта на всичките си фигури, така че да имате повече избор който да използвате когато ви атакуват царя. Използването само на едно или две фигури за да атакувате, няма да работи срещу всеки достоен противник.

 

Подобно на таблата, шаха е игра предмет на изучаване от информатиката, в резултат на което съществува разработен софтуер за игра на шах, способен да победи и играчи на световно ниво. Разгледайте нашите предложения за шах, табла, дартс, рулетка, карти, покер и други видове комбинирани и семейни игри.


Тук можете да разгледате нашите предложения за стилни и уникални шахове.

Автор: eleon.bg / 3894 прегледа