Изключително стилен Сервиз за Кафе 15 части - Flower от бял порцелан за всекидневна употреба
Съдържа:
-> 6 броя Чашка за кафе
-> 6 броя Чинийки
-> 1 брой Захарница
-> 1 брой Каничка за мляко
Първите открити сведения за отглеждане на кафе са за района на Етиопия, жителите на който са забелязали ободряващия ефект на това растение. Но за тях понятието “чаша кафе” не е съществувало, тъй като по онова време кафето не се е пиело, а се е ядяло. Зърната кафе са се запържвали в затоплена мазнина и са с предлагали като мезе.
Заслугата за появата на кафето в Европа, а оттам и в останалата част на света е изцяло на арабите, които първи са започнали да експортират екзотичната стока на Стария континент. Напитката се е харесала веднага на повечето европейци, въпреки че е имало и недоброжелатели - църквата примерно по онова време е била причислила пиенето на кафето към смъртните грехове.
Едни от най-изтъкнатите експерти по кафето са италианците. Италианците са луди по кафето. Силното черно кафе, приготвено с еспресо машина, е повторение
на техния топъл южен темперамент. Пиенето на кафе се превръща в страст, наслада, традиция. Ето затова аксесоарите съпътстващи пиенето на кафе са изключително важни. Точният и правилен подбор на сервиз за кафе или чаша за кафе, както и захарница и каничка за мляко, допринасят изключително много за пълната наслада.
Когато в Китай са започнали да използват порцеланови чайници и купи при техните церемонии за пиене на чай, европейските търговци започват да внасят тези изделия заедно с хубавия чай. Популярността на ритуала за пиене на чай в порцеланови чаши започва да нараства бързо сред богатите. Тъй като колекционирането на китайски порцелан се превръща в голям и процъфтяващ бизнес, някои китайски предприемачи решават да произвеждат порцеланови комплекти за Европа. Тогава английските занаятчии започват да копират някои от дизайните произведени в Китай. Така в района Staffordshire стартира
производството на фин порцелан. Появяват се водещите имена в бранша като Wedgwood, Spode и Lancaster.
Производството на порцелан започва в Китай и до 17-ти век, е единствено изнесени в тази страна от където и произлиза. Именно поради тази причина, керамиката в англоговорящите страни е наричана "Chinaware", което в буквален превод означава "порцеланови изделия". Износът на китайски порцелан става толкова популярен, както в Европа, така и в Близкия изток, че хората от двата региона в крайна сметка се научили да го произвеждат и сами. Думата "порцелан" идва от италианската дума за "cowrie" - черупки, дадени на керамиката, заради приликата си с лъскавата, твърда и бяла повърхност
на черупката.
Отдавна също така е известно, че кофеинът стимулира дейността на централната нервна система, увеличава работоспособността и подобрява работата на мозъка. Така например 1 до 2 чаши кафе дневно помагат за добрата концентрацията и настройването на “работна вълна”. Преобладава обаче мнението, че този негов
ефект е налице само ако не пием кафето на гладен стомах (в противен случай неговият ефект е противоположен).
Друго полезно свойство което се преписва на кафето е неговата способност да се справя с лошото настроение. Благодарение на съдържанието си на серотонин
“хормона на щастието”, кафето се смята за един от най-добрите антидепресанти. Според някои изчисления, 1 чаша кафе дневно гарантира почти 2 пъти
намаляването на риска от депресия.
Повече за порцелана можете да прочетете тук: Порцелан - произход, грижа и употреба">Изящен Порцелан - произход, грижа и употреба
Съдържа:
-> 6 броя Чашка за кафе
-> 6 броя Чинийки
-> 1 брой Захарница
-> 1 брой Каничка за мляко
Първите открити сведения за отглеждане на кафе са за района на Етиопия, жителите на който са забелязали ободряващия ефект на това растение. Но за тях понятието “чаша кафе” не е съществувало, тъй като по онова време кафето не се е пиело, а се е ядяло. Зърната кафе са се запържвали в затоплена мазнина и са с предлагали като мезе.
Заслугата за появата на кафето в Европа, а оттам и в останалата част на света е изцяло на арабите, които първи са започнали да експортират екзотичната стока на Стария континент. Напитката се е харесала веднага на повечето европейци, въпреки че е имало и недоброжелатели - църквата примерно по онова време е била причислила пиенето на кафето към смъртните грехове.
Едни от най-изтъкнатите експерти по кафето са италианците. Италианците са луди по кафето. Силното черно кафе, приготвено с еспресо машина, е повторение
на техния топъл южен темперамент. Пиенето на кафе се превръща в страст, наслада, традиция. Ето затова аксесоарите съпътстващи пиенето на кафе са изключително важни. Точният и правилен подбор на сервиз за кафе или чаша за кафе, както и захарница и каничка за мляко, допринасят изключително много за пълната наслада.
Когато в Китай са започнали да използват порцеланови чайници и купи при техните церемонии за пиене на чай, европейските търговци започват да внасят тези изделия заедно с хубавия чай. Популярността на ритуала за пиене на чай в порцеланови чаши започва да нараства бързо сред богатите. Тъй като колекционирането на китайски порцелан се превръща в голям и процъфтяващ бизнес, някои китайски предприемачи решават да произвеждат порцеланови комплекти за Европа. Тогава английските занаятчии започват да копират някои от дизайните произведени в Китай. Така в района Staffordshire стартира
производството на фин порцелан. Появяват се водещите имена в бранша като Wedgwood, Spode и Lancaster.
Производството на порцелан започва в Китай и до 17-ти век, е единствено изнесени в тази страна от където и произлиза. Именно поради тази причина, керамиката в англоговорящите страни е наричана "Chinaware", което в буквален превод означава "порцеланови изделия". Износът на китайски порцелан става толкова популярен, както в Европа, така и в Близкия изток, че хората от двата региона в крайна сметка се научили да го произвеждат и сами. Думата "порцелан" идва от италианската дума за "cowrie" - черупки, дадени на керамиката, заради приликата си с лъскавата, твърда и бяла повърхност
на черупката.
Отдавна също така е известно, че кофеинът стимулира дейността на централната нервна система, увеличава работоспособността и подобрява работата на мозъка. Така например 1 до 2 чаши кафе дневно помагат за добрата концентрацията и настройването на “работна вълна”. Преобладава обаче мнението, че този негов
ефект е налице само ако не пием кафето на гладен стомах (в противен случай неговият ефект е противоположен).
Друго полезно свойство което се преписва на кафето е неговата способност да се справя с лошото настроение. Благодарение на съдържанието си на серотонин
“хормона на щастието”, кафето се смята за един от най-добрите антидепресанти. Според някои изчисления, 1 чаша кафе дневно гарантира почти 2 пъти
намаляването на риска от депресия.
Повече за порцелана можете да прочетете тук: Порцелан - произход, грижа и употреба">Изящен Порцелан - произход, грижа и употреба